Τα απλά έχουν αξία

 

Σκοπός του κειμένου δεν είναι να αναλύσει και να παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνών και στατιστικά δεδομένα που πιθανόν να κουράσουν, αλλά να βασιστεί στα συμπεράσματά τους συνοπτικά και να λειτουργήσει ως έναυσμα για τους αναγνώστες, ώστε να αναζητήσουν τις αλλαγές που μπορούν να λάβουν χώρα στην καθημερινότητά τους και να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.

Η μέχρι τώρα πορεία στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας φανερώνει ότι αυτή δεν είναι μόνο θέμα φαρμακευτικών και τεχνολογικών ιατρικών επιλογών. Όπου αυτές είναι απαραίτητες, είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με προσαρμογές του τρόπου ζωής. Οι “lifestyle” αλλαγές είναι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου (και όχι μόνο), ειδικά όταν αναφερόμαστε σε πρόληψη. Δηλαδή την αποφυγή νόσησης ή επανανόσησης.

Ποιες όμως είναι οι αλλαγές αυτές που πρέπει να εστιάσουμε και ποιο είναι σε πολύ λίγες γραμμές, το απόσταγμα της μέχρι τώρα εμπειρίας και γνώσης?

Οι κακές διατροφικές συνήθειες ευρύτερα, φαίνεται ότι αποτελούν κύριο παράγοντα που συμβάλλει στη νοσηρότητα και θα τονιστούν περισσότερο. Δεν είναι μόνο θέμα λιπιδαιμικού προφίλ ο κίνδυνος, ούτε αρκεί να βελτιώσουμε κατά την  «λογιστική» έννοια τις τιμές της χοληστερίνης – φαρμακευτικά ή μή. Σαφώς και θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ειδικά όταν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου και να επιτευχθούν ακόμα και φαρμακευτικώς οι εξατομικευμένες τιμές-στόχοι της χοληστερίνης.

Πρέπει επίσης να δώσουμε σημασία στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού που προσλαμβάνουμε με τις επεξεργασμένες κυρίως τροφές.Η πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης συχνά δεν γίνεται αντιληπτή γευστικά,ειδικά σε τέτοιου τύπου τρόφημα.Εκεί μάλιστα η ποσότητα που λαμβάνουμε μπορεί να είναι «αθόρυβα» ιδιαίτερα μεγάλη καθώς και οι περιεχόμενες θερμίδες. Το θέμα των επεξεργασμένων τροφών αφορά επίσης και στα παιδιά. Να μην μας διαφεύγει η επιδημικού χαρακτήρα έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας. Εδώ να διευκρινιστεί ότι όταν είναι ζητούμενο ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, πρέπει να λαμβάνεται προσοχή και στην ποιότητα αυτών των θερμίδων. Δεν μπορεί να εξισωθεί ένα φρούτο,μερικοί ξηροί καρποί, 2 κουταλιές ελαιόλαδο με μερικά Chips, ένα αναψυκτικό με ζάχαρη ή ένα μπισκότο. Θερμιδικά μπορούμε να επιτύχουμε απόλυτη ισοδυναμία αλλά όχι και ως προς τις συνολικές επιπτώσεις ή οφέλη που έχουν αυτές οι τροφές στην υγεία μας.

Αυτονόητη είναι επίσης,και γι αυτό δεν θα γίνει περαιτέρω κατάχρηση του χώρου του περιοδικού, η ρύθμιση τυχόν συννοσηροτήτων (Αρτ. Υπέρτασης,Σακχ.Διαβήτη κτλ.)

Επιγραμματικά λοιπόν:

– Δίαιτα ελεύθερη από επεξεργασμένες τροφές και εστιασμένη σε περισσότερα λαχανικά φρούτα και ξηρούς καρπούς.

– Απόλυτη/πλήρης αποχή από το κάπνισμα.

– Έλεγχος σωματικού βάρους. (Σημαντικό ποσοστό όσων θεωρούν ότι έχουν «κανονικό» βάρος βρίσκονται να είναι υπέρβαροι.)

– Τακτική δραστηριότητα/άσκηση (Υπάρχουν στο διαδίκτυο και σχετικές οδηγίες από τις καρδιολογικές εταιρείες)

– Καλός ύπνος.

– Έλεγχος του stress.

– Κοινωνικότητα. (Η συμμετοχή σε μία ομάδα, η συναναστροφή με φίλους και γενικά η κοινωνικοποίηση σύμφωνα και με τους ψυχιάτρους βελτιώνει την υγεία και το αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας )

 

AHA Reviews Impact of Aggressive LDL Lowering on the Brain

AHA Reviews Impact of Aggressive LDL Lowering on the Brain   A newly published scientific statement from the American Heart Association (AHA) focuses on the impact of aggressive low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) lowering on the risk for dementia...

Ωράριο λειτουργίας

 

Δευ: Κλειστά
Τρί: 13:00 - 20:00
Τετ: 13:00 - 20:00
Πέμ: 13:00 - 20:00
Παρ: 13:00 - 19:00
Σάβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

2310 223022

6944 199533

Μητροπόλεως 28 (πλ.Αριστοτέλους), Θεσσαλονίκη 54624

https://pavlospapcardio.business.site

info@pavlospapadopoulos.gr

Dr. Παύλος Παπαδόπουλος
Μητροπόλεως 28,
(πλ.Αριστοτέλους),
Θεσσαλονίκη, 54624
2310-223022
View on Google Maps